Rupjmaize II (ar ieraugu)

Esmu mazliet vienkāršojusi recepti, atmetot tādas sastāvdaļas kā bezglutēna alus un piens.  Ideāla maizīte gan garšas un smaržas ziņā, gan pēc struktūras, blīvuma, mitruma un nedrūp kā daža laba veikalā pirktā. Griķu milti, melase, cigoriņi un ķimenes atbild par garšu, bet struktūru un “nedrupenumu” sniedz maltās linsēklas, ksantāna sveķi un olas.

Sastāvdaļas:

Sausās

100 ml Schar MixB

300 ml pilngraudu griķu milti (ja ir vēlme var 50 ml aizvietot ar turku zirņu miltiem)

70 ml kartupeļu ciete

2 ēd. k.  maltas linsēklas

1,5 ēd.k. cukura

2 ēd.k. ķimenes

2 ēd.k. sezama sēkliņas (vai linsēklas vai saulespuķu sēkliņas)

1 t.k. sāls

1 t.k. ksantāna pulveris

Slapjās

240 ml ieraugs, kā gatavot ieraugu – apraksts šeit Ieraugu var aizvietot ar 2 t.k. sausā rauga, 120 ml šķidruma (ūdens vai piena) un 120 ml miltu. Esmu gatavojusi šo maizi gan ar rīsu, gan kvīnas jeb kvinojas ieraugu. Ja nav laika gaidīt, kad nu ieraugs izdomās uzrūgt (tas ir neparedzamāks kā raugs) vai bail, ka neizdosies, tad var pielikt arī aptuveni vienu ceturdaļu vai pusi tējkarotes presētā rauga.

120 ml silta ūdens (tā kā olas ir dažādas un mitrums mājās dažāds un ieraugs var atšķirties, iespējams, ka jāpapildina ar 20-30ml ūdens, ja ir sajūta, ka parasti maizes mīkla ir šķidrāka. Tas ir, ja bezglutēna maize ir jau cepta. Arī tad, ja rezultāts sanāk par sausu. Šī maize tiešām varbūt mikla un līdzīga ķieģelītim, ja ir pareizais šķidruma daudzums un nav pārcepta.)

2 ēd.k. eļļas

2 ēd.k. melase, pirku Biotēkā

2 ēd.k. šķīstošo cigoriņu

2 olas istabas t

—-

Mazliet taukvielu (piem. sviesta) un mazliet miltu formiņas ietaukošanai un apkaisīšanai.

Pagatavošana:

1.Sagatavošanās – kādu stundu divas pirms gatavošanas ieteicams izņemt no ledusskapja olas un ieraugu.

2. Ietauko formiņu ar sviestu un izkaisa ar rīsu miltiem. Ieslēdz cepeškrāsni uz minimālo siltumu.

3. Lielā bļodā sajauc visas sausās sastāvdaļas: miltus, cieti, cukuru, sāli, ksantānu, ķimenes, linsēklas, sēkliņas un sīpolu pulveri. Visu labi samaisa. Mērot sausās sastāvdaļas mililitros, jācenšas, lai milti u.c. būtu irdeni, nevajag sablīvēt, respektīvi, sakratīt mērtrauku.

bezglutēna maisījums maizei bezlgutēna maisījums maizei

2. No vienas olas mazā bļodiņā atdala un atliek malā aptuveni tējkarotes daudzumu.

3. Otrā lielajā bļodā sajauc slapjās sastāvdaļas.

4. Pamazām pievieno sausās sastāvdaļas, ar mikseri lēnām kuļot masu. Rezultātā ir masa nav pārāk bieza. Lūk apmēram šāda:

5. Miklu liek ietaukotā un ar miltiem izkaisītā formiņā ar slapjām rokām maigi nogludina virsmu. Formiņu liek uzsilušajā cepeškrāsnī, kuru uz laiku izslēdz.  Gaida kamēr uzrūgst. Tas var ilgt stundu, divas. Ja neuzrūgst šai laikā, var slēgt iekšā cepeškrāsni uz 190 un ļoti ticams, ka tad gan maize uzcelsies. Ja ne, tad nu.. ieraugs šoreiz ir pievīlis un jātaisa jauns. Es cepu bieži, man tā ir gadījies vienu reizi.

bezglutēna rupjmaize

7. Ieslēdz cepeškrāsni uz 190C augšas -apakšas režīmā. Atlikušajai olai pievieno 1 ēd.k. ūdens ar šo ļoti maigi un uzmanīgi apsmērē maizes virsmu. Ar nazi iegriež pa vidu gareniski aptuveni 1cm dziļumā.

8. Liek cepties apmēram 40min  līdz 1h. Es pārbaudu līdzīgi kā kūkas un kēksu, iedurot ar salmiņu – vai tas izvelkot nav apķepis ar mīklu? Ja nav, tad viss kārtībā, gatavs! Kad izņem no cepeškrāsns izņem no formiņas un noliek uz dēlīša atpūsties, apsedz ar tīru drānu.

Piezīmes:

1. Es uzglabāju maizi tuvākajām dienām aizvākojamā traukā ledusskapī. Tālākai nākotnei – sagriežu šķēlēs un starp tām ielieku cepamo papīru, sakārtoju plastmasas kārbiņā un lieku saldētavā. Pirms ēšanas var vienkārši atkausēt, bet labi sanāk ar mikroviļņu krāsni uz 30sek.- izdodas kā tikko cepta. Var arī tosterī likt.

7 atbildes “Rupjmaize II (ar ieraugu)

  1. Paldies par recepti!
    Izmēģināju šo pašu recepti maizes krāsniņā un sanāca ļoti labi! Gatavojot sekoju līdz norādījumiem – viss slapjais apakšā un viss sausais augšā. Mašīna pati visu sajauca, uzraudzēja un izcepa. Viss noritēja kā plānots un pēc 4h man bija ļoti garšīga un smaržīga maize!
    Nedaudz izmainīju recepti pēc pirmās reizes un nākamajās reizēs esmu atteikusies no melases, jo tad šķiet par saldu – pietiek vienkārši ar 2 ēd.k. cukura.
    Kopumā – šī ir pati labākā, garšīgākā un formīgākā bezglutēna maizes recepte, ko esmu līdz šim taisījusi! Un katru reizi sanāk nedaudz savādāk, atkarībā no sēkliņu maisījuma!

  2. Vairākus mēnešus nevarēju sadūšoties uzcept maizi :( …bet saņemos un izcepu!!!Par rezultātu esmu priecīga. Lai piedot man ” Tīra maize” cepēja, bet šī maize man garšo labāk :) liels paldies par kārējo izdevušos recepti. Pašai garšo un citiem arī!!!

  3. Tikko izcepu šo maizīti un sanāca ļoti, ļoti laba, neskatoties uz to,ka daža lietas nogāja greizi – es cepu ar sauso raugu un to pieliku par daudz – receptē ir norādītas 2. tk, es pieliku visu 15 ga paciņu, jo uz tās bija rakstīts, ka tas daudzums domāts 0,5 – 1 kg miltu, līdz ar to kamēr mīkla rūga cepeškrāsnī, tā pārgāja pāri formas malāsm un sāka pilēt uz cepenes apakšas, bet es to novācu un izvepu to kas atlicis pašā formā – tāpat sanāca lieliska maize.

    Mīklas sastāvā veicu dažas korekcijas:
    1)neliku 1 t.k. ksantāna pulveri, jo man tāds nebija;
    2) neliku 0,5 t.k. sīpolu pulveri, jo man tāds nebija;
    3) neliku 2 ēd.k. šķīstošo cigoriņu, jo man tāds nebija;
    4) Olu vietā izmantoju “aqua faba” 1/2 no 400g turku zirņu konserviem, jo man dēls ir alerģisks pret olu;
    5) Liku kādu 1 1/2 ēdkaroti vairāk linsēklas, lai nodrošinātu saistvielas funkcijas;

    Kopumā maizi varētu vēlēties mazliet mitrāku, jo mālas (garoza) ir sanākušas diezgan cietas, līdz ar to nākamreiz likšu mazliet vairāk taukvielas, kā arī būs jānopērk ksantāna pulveris.

    Lai izdodas!:)

    • Paldies par komentāru! sīpolu pulveris laikam tik tāds nieks, to var izlaist. Bet šķītošie cigoriņi gan dod labu garšu. Man parasti sanāk diezgan mitra. Varbūt var paeksperimentēt ar vairāk slapjajām sastāvdaļām (vairāk), otrkārt, svarīgi ir nepārcept. Lai izdodas arī turpmāk gardi!

      • Receptē kuru es izmantoju par pamatu (no ASV izdotas grāmatas) nebija cigoriņi, bet gan divas sastāvdaļas, kas arī varētu dot rūgtumiņu (rupjmaizes garšu) – 1 teaspoon gluten free instant expresso powder, 1/4 cup of unsweetened cocoa powder. Tas ir šķīstrošās kafijas pūderis un kakao.

Atbildēt uz Laura Atcelt atbildi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logotips

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Mainīt )

Connecting to %s