Graudaugi

Rīsi, griķi un prosa parastos iepakojumos parastajos veikalos

Griķus audzē laukos, kur pirms tam auguši kvieši, rudzi un mieži. Tāpēc neliels glutēnu saturošo graudu piemaisījums ir normāls un neizbēgams. griķi un celiakija

Tāpēc griķus vajag pārlasīt. Visērtāk to izdarīt, izberot graudus uz cepeškrāsns paplātes. Uz vienu kilogramu griķu parasti var atrast 3-5 citus graudus.  Ja celiakija ir bērnam, kurš ciemojas pie vecvecākiem, nav slikta ideja ik palaikam vecvecāku mājās nogādāt pārlasītos griķus. Pirms vārīšanas griķus jānoskalo, lai noskalot varbūtējos glutēnu saturošo graudu putekļus (miltus, ja tie arī tiek pakoti tajās pašās telpās).

Rīsus un prosu pirms vārīšanas jānoskalo.

Kvinoja, amarants

Kvinoju izmantoju pie skābeņu zupas kā nelielu piedevu. Ar amarantu vēl nav nekādas pieredzes.

Dažādi mannas putraimi

Kopš bezglutēna diētas aktualizēšanās, esmu atklājusi, ka Latvijā ir nopērkama ne tikai manna – vecā labā kviešu manna, bet ir arī polenta jeb manā izpratnē kukurūzas manna, prosas manna (vistuvākā tradicionālajai) un griķu manna.

Dažādas pārslas

Veikalos iegādājamas arī dažādas pārslas – bezglutēna auzu pārslas, prosas, rīsu, griķu, kvinojas, amaranta, kukurūzas. Mana meita neēd pārslu biezputras, tāpēc varu tās izmantot tikai kā piedevas maizes un cepumu cepšanā. Esmu cepusi prosas pārslu cepumus līdzīgi kā auzu pārslu. Rezultāts? Nu tā, ļoti prosaini cepumi (kāds pārsteigums). Ciemiņi pa burzmu apēda, bet laikam vairāk necepšu.

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s