Graudaugi

Rīsi, griķi un prosa parastos iepakojumos parastajos veikalos

Griķus audzē laukos, kur pirms tam auguši kvieši, rudzi un mieži. Tāpēc neliels glutēnu saturošo graudu piemaisījums ir normāls un neizbēgams. griķi un celiakija

Tāpēc griķus vajag pārlasīt. Visērtāk to izdarīt, izberot graudus uz cepeškrāsns paplātes. Uz vienu kilogramu griķu parasti var atrast 3-5 citus graudus.  Ja celiakija ir bērnam, kurš ciemojas pie vecvecākiem, nav slikta ideja ik palaikam vecvecāku mājās nogādāt pārlasītos griķus. Pirms vārīšanas griķus jānoskalo, lai noskalot varbūtējos glutēnu saturošo graudu putekļus (miltus, ja tie arī tiek pakoti tajās pašās telpās).

Rīsus un prosu pirms vārīšanas jānoskalo.

Kvinoja, amarants

Kvinoju izmantoju pie skābeņu zupas kā nelielu piedevu. Ar amarantu vēl nav nekādas pieredzes.

Dažādi mannas putraimi

Kopš bezglutēna diētas aktualizēšanās, esmu atklājusi, ka Latvijā ir nopērkama ne tikai manna – vecā labā kviešu manna, bet ir arī polenta jeb manā izpratnē kukurūzas manna, prosas manna (vistuvākā tradicionālajai) un griķu manna.

Dažādas pārslas

Veikalos iegādājamas arī dažādas pārslas – bezglutēna auzu pārslas, prosas, rīsu, griķu, kvinojas, amaranta, kukurūzas. Mana meita neēd pārslu biezputras, tāpēc varu tās izmantot tikai kā piedevas maizes un cepumu cepšanā. Esmu cepusi prosas pārslu cepumus līdzīgi kā auzu pārslu. Rezultāts? Nu tā, ļoti prosaini cepumi (kāds pārsteigums). Ciemiņi pa burzmu apēda, bet laikam vairāk necepšu.

2 atbildes uz “Graudaugi”

  1. ninona tēls

    Par citiem graudiem griķos – 3 uz kilogramu ir, ja paveicas. Pēdējā laikā vecākā meita rītiem prasa griķu putru, tad nu KATRU rītu no putrai paredzētā mazumiņa griķu izlasu 3+. Tātad, konkrētajā kilogramā varētu būt pie 50. Ir gadījies, ka griķu pakā tiešām gandrīz nemaz nav nepareizo graudu, bet gadās, ka ir tik daudz, ka pārņem panika.
    Kur pērc prosas mannu? (Vispār, kas gan man liedz samalt pašai? :) )

    1. eestikele tēls

      Prosas mannu pērku dabasdobē.

Komentēt

īsumā par mani..

eestikele

Esmu mamma, kam ir bērns ar celiakiju. Blogā ievietoju tikai receptes, kas ir izgājušas pārbaudi un visa ģimene esam atzinuši tās par garšīgām un pietiekami viegli pagatavojamām. Vairāk