Daži ievadvārdi
Bezglutēna miltu izstrādājumiem raksturīgs sausums un drupenums. Cīnoties ar šīm parādībām, jāpārveido parastās receptes, mazliet samazinot miltu daudzumu un palielinot taukvielu daudzumu. Attiecīgi tad iespējams būs nepieciešams vairāk rauga vai cepamā pulvera, lai šo treknumu un bezglutēna miltu smagumu paceltu.Visbiezāk bulciņu, mafinu un citas mīklas būs šķidrākas konsistences kā ierasts. Tāpat bezglutēna mīkla neturas kopā un ātri žūst, tāpēc ar skaistumskaistu formu izveidi nevajag aizrauties. Garša tomēr pirmajā vietā.
Bezglutēna miltus padara gaisīgākus ar cietēm – kartupeļu, kukurūzas u.c.
Lai aizvietotu lipekļa lipeklīgumu, izmanto guāra un ksantāna sveķus. Tos var iegādāties speciālajos veikalos. Citas eksotiskākas lipekļa aizvietotājvielas redzētas gatavojos bezglutēna produktos un miltu maisījumos, taču ne veikalu plauktos kā atsevišķi produkti.
Mitrumu konditorejas izstrādājumiem piešķir arī āboli, ķirbji utml to sastāvā.
Bezglutēna maizi un bulciņas vēlams apēst uzreiz tai pašā dienā vai glabāt ledusskapī pēc iespējas cieši noslēgtā traukā vai saldētavā – atkausējot pēc nepieciešamības.
Mans personīgais miltu un to piedevu TOPs
Auzu milti (bezglutēna)
Izmantoju cepumiem un dažkārt kā piedevu, taisot drumstalas jeb drupačas. Var cept pankūkas un pievienot maizei. Bonuss – laba uzturvērtība.
Griķu milti
Griķu miltus lieku cepot tumšo maizīti un tie labi iet kopā arī ar šokolādi. Tāpēc izmantoju dažādiem cepumiem un mafiniem, ja receptē ir arī šokolāde.
Manas receptes ar griķu miltiem
Guāra sveķi
Lietoju kā piedevu, ja receptē īpaši nepieciešams miltu lipīgums. Arī tādiem saldajiem kā debesmannai.
Doves Farm Plain White
Man patīk priekš maizes cepšanas, mafiniem, tortes biskvītam. Lietoju arī receptēs, kur ir biezpiens. Man patīk, ka sastāvā nav pārmērīgs daudzums cietes.
Manas receptes ar Doves Farm Plain White
Doves Farm White Bread Flour Blend
Šajā mikslī ir kartupeļu milti (ne ciete) un ksantāna sveķi. Ar šiem man ideāli izdodas biezpiena pankūkas.
Manas receptes ar Doves Farm White Bread Flour Blend
Kartupeļu ciete
Lietoju, lai atsvērtu smago miltu smagumu. Lēti.
Kartupeļu ciete – dažkārt tradīcijas vārdā un patiesībā nevietā saukta par kartupeļu miltiem. Kartupeļu miltus kā kartupeļu pulveri arī varētu izmantot receptēs, bet tos Latvijā nopirkt nevar. Gemosā ir, bet komplektā ar daudziem e, ee,eee.
Manas receptes ar kartupeļu cieti
Kastaņu milti
Pamēģināju un par labām kaut mazliet specifiskām atzinām kastaņu miltu pankūkas. Cena gan neļauj tādus priekus atļauties bieži.
Pankūkas cepu pēc šīs receptes http://www.voila.lv/2014/07/14/kastanu-miltu-pankukas/
Ksantāna sveķi
Izmantoju cepot maizi kopā ar guāra sveķiem kā lipekļa aizvietotāju.
Kukurūzas milti
Lietoju tad, kad pati jaucu miltu mikšļus. Kukurūzas miltiem raksturīgs smagums un saldena piegarša.
Manas receptes ar kukurūzas miltiem
Kvīnas milti
Izmantoju maizes ieraugam, sanāca garšīga un uzturvielām bagāta maize.
Maltas linsēklas
Kopā ar ūdeni tiek izmantotas kā olu aizvietotājs. Es lietoju maizes cepšanā – bagātinot uzturvētību un struktūras uzlabošanai.
Mandeļu milti
Lieliski noder drumstalām jeb drupačām, ir mēģināta arī mandeļu kūka (gandrīz marcipāns) no četrām sezonām. Pērku Gemosā lielu paku, esmu redzējusi arī Prismā un eko veikaliņos, bet mini iepakojumos par kosmisku cenu.
Manas receptes ar mandeļu miltiem
Prosa
Vārītu, blenderētu prosu var izmantot miltu vietā. Šeit slavenā Ninonas prosas kūka! Esmu izmēģinājusi, darbojas. :)
Pupiņas
Arī vārītas, blendētas pupiņas der kūkām (gan tikai šokolādes kūkām). Mana gardā šokokūka.
Rīsu milti
Esmu izmantojusi maigas zivs panēšanai – bonuss, ka nepiedeg ātri un panna nepiesmērējas – var cept daudz. Lietoju arī vienu no sastāvdaļām jaucot miltu mikšļus. Tā kā tie ir lēti, tad izmantoju šur tur, kur vajag pakaisīt miltus, piemēram, maizes formiņu izkaisīšanai.
Manas receptes ar rīsu miltiem
Schar Mix B Bread mix
Ideāli plānajām pankūkām un bulciņām, makaroniem, pelmeņiem utml. It kā diezgan tuvu imitē kviešu miltus. Šos izmantoju “ļoti cimperlīgām” receptēm. Mīnuss – kukurūzas ciete sastāvā minēta kā pirmā, tātad tās tur ir vairāk nekā citu sastāvdaļu. Ciete – uzturvielām nabadzīgs produkts. Un sastāvā arī vēl dažnedažādas sastāvdaļas, kuras par ļoti veselīgām nenosauktu. Tāpēc ja iespējams, labāk lietot citus miltus. Bet, piemēram, rauga mīkla ar citiem bezglutnēna miltiem man nav izdevusies, tur variants tikai viens – Mix B.
Turku zirņu milti
Pluss – uzturvērtība un līmīgums. Mīnuss – specifiska garša, smagi. Lietoju panēšanai – vistas filejai perfekti der, zivīm arī labi. Turku zirņu milti faktiski ir vienīgie bezglutēna milti, kas ir lipīgi, tāpēc vegāni tos mēdz izmantot kā olu aizvietotāju.
Manas receptes ar turku zirņu miltiem
ANTI-tops
Doves Farm Brown Bread Flour
Mēģināju cept tumšo maizi, bet neko īpaši labu nevaru pateikt.
Schar Mix C
Solīts, ka izmantojami kūkām, bet tā kā tur ir tikai kukurūza un kukurūzas ciete, tad nu.. ļoti sauss un drupens viss izdodas. Praktiski nelietoju.
Schar Farina jeb Mehl
Sastāvā ir kukurūzas militi, kukurūzas ciete un guāra sveķi. Nav izdevies atrast pielietojumu.
Maisījumi ar kviešu cieti
Nelietoju tādus miltu maisījumus, kuros ir kviešu ciete. Tā, protams, ir attīrītā kviešu ciete bez glutēna, tomēr ja pati gatavoju, tad no tās izvairos. Pietiek jau ar gatavajiem bezglutēna produktiem.
Organ Gluten Free Gluten Substitute
Izmēģināju un vīlos. Mīkla labāk turējās kopā, vieglāk veidot. Tomēr tas nav ieguvums, ja rezultāts (rauga bulciņas) nebija garšīgas, bija cietas un ar jokainu smaržu.
Neizmantotās iespējas
Plānoju apgūt vēl citus miltus – prosas, amaranta u.c.
Esmu lasījusi, ka daudzi iemīļojuši Doves Farm self rising – man vēl nav sanācis iegādāties. Biežāk pati lieku klāt sodu un etiķi vai cepamo pulveri. Bet ja padomā, tad šajā mikslī cepamais pulveris ir jau iejaukts un iemaisīts perfekti ne tā kā tas ir mājas apstākļos.
Citu blogotāju pieredze ar bg miltiem:
http://ninonasvirtuve.blogspot.com/2012/11/mani-milti.html
http://gardibezglutena.blogspot.com/2013/02/miltu-maisijumi.html