FAQ Jautājumi un atbildes

Šeit es ievietošu atbildes uz jautājumiem, kas bieži atkārtojas forumos un meilu listēs. Atbildes esmu sagatavojusi es – mamma meitai, kam ir celiakija, ņemot vērā savas zināšanas un izpratni. Katrs pats atbild par informācijas izvērtēšanu – vai tā viņam šķiet derīga un patiesa.

Vai tiešām lietot D vitamīnu Vigantol celiakijas gadījumā ir droši? Esmu lasījusi, ka tas ir uz kviešu bāzes?

Vigantol sastāvā esošie triglicerīdi ir iegūti no kviešu asnu eļļas. Tomēr Vigantol var lietot celiakijas gadījumā, jo glutēns ir graudos nevis asnos un lakstos. Otrkārt, glutēns ir olbaltumviela, savukārt D vitamīna preparāts 100% eļļa.

Īpaši piesardzīgie var izvēlēties Sagvit. Te apraksts: „Sagvit sastāvā ir tikai dabiskas izcelsmes produkti: attīrītais D3 vitamīns, kas iegūts no aitu vilnas (lanolīna) un augu izcelsmes triglicerīdu maisījums, kurš ražots no īpaši attīrītas saulespuķu eļļas. Sastāvā nav aromatizētāju, krāsvielu un konservantu. Nesatur laktozi, glutēnu un piena olbaltumvielas.”

Vai jāuzmanās no griķiem, griķu miltiem, Latvijā fasētiem rīsiem?

Griķus audzē laukos, kur pirms tam auguši kvieši, rudzi un mieži un neliels glutēnu saturošo graudu piemaisījums ir normāls un neizbēgams. griķi un celiakijaTāpēc griķus vajag pārlasīt. Visērtāk to izdarīt, izberot graudus uz cepeškrāsns paplātes. Uz vienu kilogramu griķu parasti var atrast 3-5 citus graudus.  Ir gadījies atrast arī 60 un vairāk!  Ja celiakija ir bērnam, kurš ciemojas pie vecvecākiem, nav slikta ideja ik palaikam vecvecāku mājās nogādāt pārlasītos griķus. Pirms vārīšanas griķus jānoskalo, lai noskalotu varbūtējos glutēnu saturšo graudu putekļus (miltus, ja tie arī tiek pakoti tajās pašās telpās).

Rīsus un prosu, būtībā jebkādus graudus un pupiņas, kam uz iepakojuma nav pārsvītrotā vārpiņa, pirms vārīšanas jānoskalo, neatkarīgi no tā kurā valstī tie ir iepakoti.

Griķu milti bez īpašā marķējuma nebūtu lietojami bezglutēna diētai. Shar labrotorijā testētajos Latvijas griķu miltos (z/s Ercēni) tika konstatēts glutēna daudzums virs 44 ppm (norma max 20 ppm).

Man ir celiakija un trīs mēnešus vecs zīdainis, kad sākt piebarot ar glutēnu saturošiem produktiem? Kā mazināt celiakijas risku?

(atbilde tulkota no Crossed Grain, Lielbritānijas Celiakijas biedrības žurnāla 2013.gada vasaras izdevuma)

Atbilstoši vispārējiem ieteikumiem, zīdaiņus jāsāk piebarot sākot no sešu mēnešu vecuma. Pirms sešu mēnešu vecuma nav ieteicama piebarošana ar glutēnu saturošiem produktiem. Šis ieteikums attiecināms uz visiem bērniem, neatkarīgi no tā vai ģimenē kādam ir celiakija vai nē. Nav nekādu pierādījumu tam, ka glutēnu saturošu produktu ieviešanas atlikšana pēc sešiem mēnešiem, būtu ieteicama. Ir pētījumi, kuros secināts, ka risks saslimt ar celiakiju palielinās, ja zīdainis vairs netiek barots ar krūti brīdī, kad ēdienkartē tiek ieviesti glutēnu saturoši produkti. Tāpēc rekomendē ekskluzīvu krūts barošanu līdz sešu mēnešu vecumam un turpināt krūts barošanu pēc sešu mēnešu vecuma, kad var sākt piedāvāt dažādu piebarojumu, tai skaitā glutēnu saturošus produktus.

Lūk te, vairāk par pieminēto pētījumu.

Vai mātes piens satur glutēnu?

(atbilde tulkota no http://celiacdisease.about.com)

Jā, mātes piens var saturēt glutēnu. Taču, pat ja ģimenē ir kāds celiakijas slimnieks, bet ne mātei, ne bērnam nav apstiprināta diagnoze celiakija, mātei nav jāievēro diēta un jābaro bērns ar krūti, jo tieši mātes piens var palīdzēt izveidot pareizi reakciju uz glutēnu. Ja zīdainim ir apstiprināta diagnoze celiakija, tad mātei, kas baro ar krūti, jāievēro bezglutēna diēta.

Kur var pasūtīt bezglutēna kūkas? Kur cep kūkas bez glutēna uz pasūtījumu?

Raw Garden http://www.rawgarden.lv/‎

Mājas kūkas http://majaskukas.lv/

Kafejnīca Mierā

Ekovirtuve http://www.svetkulaiks.lv/lv/profile/363/

Mana bērna klasē mācās meitene, kura nevar ēst produktus, kuros ir kvieši, olas un laktoze.  Ar ko lai uzcienā klasesbiedrus, lai visi var ēst?

1) Cepumi Maria, atrodami Rimi plauktos, kur bezglutēna cepumi un produkti ar diabēta pacientiem.

http://www.gullon.es/galletas/sanas-y-fibra/sin-gluten/maria-integral-sin-gluten

2) Skrīveru saldumu Aspasia sērija, tur daudz piemērotu produktu – plūmes šokolādē, marcipāna sirsniņas šokolādē utt.

3) Fini želejkončas

4) Gullon cepumi Maximās un Rimi plauktos, kur bezglutēna cepumi un produkti ar diabēta pacientiem

5) Želejkončas, kas nopērkamas eko veikalos

http://www.pirkumins.lv/lv/Okovital-Auglu-bezglutena-Zelejkonfektes-Vitamino-Frutti–100g

6) Ražotājs Lāči smiltsērkšķu marmelāde

7) Augļi, ogas.

Mana bērna grupiņā ir bērnudārznieks, kurš nedrīkst ēst glutēnu. Ar ko viņu drīkst uzcienāt?

1) Toblerone šokolāde (nopērkama Stockman, Prisma, Narvessen)

2) Goplana šokolāde

3) Kinder šokolas – parastās, bez kraukšķīgās bumbiņas iekšā.

4) Skrīveru saldumu sērija Aspazija – plūmes, aprikozes šokolādē

5) Gotiņas, kam rakstīts, ka bez glutēna

6) Žāvēti augļi, ogas, sukādes- ieteikts, ka jānoskalo.

7) Fini želejkončas, nopērkamas Maximās, Iki.

8) Ražotājs Lāči smiltsērkšķu marmelāde

9) Ledenes, kam nav iekšā mīkstais pildījums

10) Mella želejkonfektes šokolādē(dažādas garšas)

11) Konfektes – Akuku! (sarkana paciņa), nopērkamas Supernetto

12) Dzērvenes pūdercukurā

13) Augļi, ogas

4 responses to “FAQ Jautājumi un atbildes

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s