Vai agrīna piebarošana ar glutēnu saturošiem produktiem mazina celiakijas risku?

Raksts par Zviedrijā veikto pētījumu, kurā tika analizēta agrīnas zīdaiņu piebarošanas ar glutēnu saturošiem produktiem ietekme uz saslimstību ar celiakiju. Intervēta Dr. Anneli Ivarsson, pediatrijas speciāliste Umea Universitātē, Zviedrijā. Ivarsone un viņas komanda salīdzināja divas grupas – bērnus, kas dzimuši Zviedrijā 1993.gadā, laikā, kad saslimstība ar celiakiju pieauga četrkārtīgi un otru grupu, kas dzimuši 1997.gadā, kad saslimstība samazinājās aptuveni tikpat lielā apjomā.

vizbuļi

Raksts:

http://www.webmd.com/digestive-disorders/celiac-disease/news/20130219/early-exposure-to-gluten-may-help-babies-avoid-celiac-risk-study

Ātrs tulkojums:

/ievads izlaists/

Ivarsone un viņas komanda salīdzināja divas grupas – bērnus, kas dzimuši Zviedrijā 1993.gadā, laikā, kad saslimstība ar celiakiju pieauga četrkārtīgi un otru grupu, kas dzimuši 1997.gadā, kad saslimstība samazinājās aptuveni tikpat lielā apjomā. Bērniem, kas dzimuši vēlāk, ir mazāks risks saslimt ar celiakiju, salīdzinot ar bērniem, kas dzimuši agrāk.

Pirmajā grupā celiakija bija 2,9%, bet otrajā 2,2% bērnu.

Sākums un beigas celiakijas saslimstības pieaugumam sakrīt ar izmaiņām zīdaiņu piebarošanas rekomendācijās, ieskaitot rekomendācijas, kad sākt piebarot ar glutēnu saturošiem produktiem.

1982.gadā speciālistu rekomendācijas noteica, ka glutēnu saturošus produktus zīdaiņiem nedrīkst dot pirms 6 mēnešu vecuma. 1996.gadā speciālisti rekomendēja iepazīstināt ar glutēnu zīdaiņus sākot no 4 mēnešu vecuma.

Nozares speciālisti uzskata, ka zīdaiņi agrā vecumā attīsta tā saukto antigēna orālo toleranci (vielu, kas ražo aizsargājošus antiķermenīšus). Celiakiju “var uzskatīt par nespēju attīstīt orālo toleranci pret glutēnu, vai vēlāk dzīvē šīs tolerances zudumu.”, rakstīja Ivarsone savā referātā.

Pētījumā secināts ka starp bērniem, kas dzimuši vēlākajā grupā, un kuru ēdienkartē glutēns tika ieviests sākot no 4 mēnešiem, bija mazāk celiakijas gadījumu.

“Mēs nevaram pierādīt, ka tā ir izeja”, lai izveidotu tolerance, Ivarsone teica, tomēr šāda iespēja pastāv.

Secinājumi vedina uz domām, bet nepierāda, ka pakāpeniski ieviešot glutēnu saturošos produktus mazos apjomos, sākot no 4 mēnešu vecuma, ideālā gadījumā paralēli krūts barošanai, var izsargāties no celiakijas.

Kāpēc jābaro ar krūti laikā, kad sāk piebarot ar glutēnu saturošiem produktiem? “Ir pierādīts, ka mātes piens veicina veselībai svarīgu baktēriju veidošanos zarnās.” atbild Ivarsone.

Ja māte var barot ar krūti, viņai tas būtu jādara, viņa piemetina. Tomēr, savu lomu spēlē arī ģenētika, tā ka bērns var saslimt ar celiakiju par spīti tam, ka ir barots ar krūti atbilstoši rekomendācijām.

Ja bērnam parādās simptomi, ieteicams uzsākt ārstēšanu nekavējoties. Celiakijai raksturīgi tādi simptomi kā hroniska šķidra vēdera izeja vai aizcietējumi, sāpes vēderā un vēdera uzpūšanās.

“To mēs iesakām” attiecībā uz barošanu, teica profesors Pēteris Grīns, Kolumbijas Universitates Medicīnas centra Celiakijas nodaļas direktors.

Grīns: “Jaundzimušo vecāki, kuru ģimenē ir celiakijas slimnieks, mums bieži jautā, ko darīt, lai mazinātu risku mazulim saslimt ar celiakiju? Mēs iesakām barot bērnu ar krūti un 4 līdz 6 mēnešu vecumā ieviest ēdienkartē mazus daudzumus glutēna. Rekomendācijas ir balstītas uz pētījumiem, kas pierādījuši šādas pieejas efektivitāti.”

Amerikas Pediatrijas akadēmija nesniedz oficiālas rekomendācijas celiakijas risku mazināšanai, tomēr eksperti apgalvo, ka celiakijas risks samazinās par 52% bērniem, kas zīdaiņa vecumā uzņēmuši glutēnu reizē ar krūts barošanu.

One response to “Vai agrīna piebarošana ar glutēnu saturošiem produktiem mazina celiakijas risku?

  1. Es jau sen aizdomājos šajā virzienā, jo savu jaunāko meitu agrīnā vecumā baroju pārsvarā tikai ar rīsu pārslu zīdaiņu maisījumu (kas varētu nesaturēt glutēnu), jo tādu nesa mājās vislaik vectētiņš, pēc tam dārzeņus vien ēdām. Un meitene saslima 2-3 g.v. , kad pati sāka ņemt no galda un stūķēt mutē baltmaizi. Savukārt vecāko meitu baroju – katru dienu kaut ko citu-padomju laikā bija maisījumi ar visādiem graudaugiem, kā arī kafijas dzirnavās malu miežus u.c. un liku pienam klāt.

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s