Baltās šokolādes siera kūka ar aveņu mērci

20150301_091409

Šī kūka nav jācep, tā izdodas vienmēr – garšīga, mmmmm. Pagatavojama ātri un bez lielas piņķerēšanās, faktiski samaisa sastāvdaļas un gatavs. Sarežģītākais process izkausēt šokolādi (bet tas nudien nav tik sarežģīti!). Noformējuma ziņā iespējams sarežģīta – tiem, kas vēlas augstu dizaina lidojumu un perfektu izpildījumu. Man šķiet, ka ir gana labi, ja baltai kūkai pa virsu vai blakus ir aveņu mērcīte. Zinot cik tas ir garšīgi, man tas izskatās arī skaisti.

Sastāvdaļas:

Pamatnei:

100 g bezglutēna cepumu (Gullon Maria vai citu)

50 g pekanriekstu (var aizstāt ar cepumiem)

80 g izkausēta sviesta

Siera kūkai:

400 g baltās šokolādes (kulināro par labu cenu var nopirkt Gemosā, ražotājs sniedza info, ka glutēnu nesatur)

300 ml saldā krējuma

200 g Philadelphia krējumsiera

250 g mascarpone siera

Aveņu  mērcei:

280 g avenes vai citas ogas, vislabāk no saldētajiem krājumiem

50 g cukura

1 ēdk. citronu sulas (nav obligāti)

Pagatavošana:

1. Kūkas pamats. Sasmalcina cepumus virtuves kombainā vai vienkārši ar rokām sadrupina. Pekanriekstus tāpat, ar piestu vai kā savādāk dabū drupaču formātā. Pekanrieksti dod burvīgu ņam-ņam piegaršu kā tāds dabīgs garšas pastiprinātājs, bet bez tiem var iztikt – arī būs gana garšīgi. Samaisa cepumus ar pekanriekstiem. Izkausē sviestu. Pielej drusmtalu masai izkausētu sviestu un kūkas formas apakšā stingri piespiežot izlīdzina tā, lai tas visur būtu vienādā biezumā.

20150304_200515

2. Izkausē šokolādi. Šokolādes gabaliņus liek mazā katliņā, kuru virs lielāka katla ar ūdeni, kas savukārt ir uz plīts un silst. Ūdenim apakšējā katlā kļūstot karstākam šokolāde virsējā izkusīs. Šokolāde jāmaisa kamēr tā izkūst. Tā kā es bieži taisu šokolādes kūkas, man ir padoms. Bieži rakstīts, ka trauku ar šokolādi jāliek virs vai iekš katla ar vārošu ūdeni. Bet es iesaku, likt virs katla ar silstošu ūdeni. Augšējam katlam nav pat obligāti jāpieskaras ūdens virsmai un šokolāde vienmērīgi izkusīs, līdz ar ūdens t paaugstināšanos. Verdošs ūdens procesu padara nervozāku, jo tad šokolādei ir tendence pierauties pie katla vai saiet kunkuļos.

3. Gatavo siera masu. Viegli sakuļ saldo krējumu putās, bet nevajag pārcensties. Rūpīgi, bet lēnām bļodā sajauc putukrējumu, krējumsieru un maskarpones sieru. Tiem ir nav jābūt pārmērīgi labi samaisītiem, nedrīkst tos spēcīgi putot. Galvenais, lai masa kļūst daudz maz viendabīga. Uzliek siera un šokolādes masu uz cepumu pamata un liek siera kūku ledusskapī uz vismaz 3 stundām vai visu nakti.

20150228_152636

20150228_153354

4. Gatavo mērci (pirms pasniegšanas). Svaigas ogas vajadzēs sablenderēt, bet saldētās atlaidināt un mazliet apmaisīt kopā ar cukuru (un citrona sulu). Saldums pēc garšas, principā kūka ir salda, mērce varbūt mazliet skābena.

5. Pasniedz.  Pārlaista kūkas gabaliņus ar ogu mērci.

2 atbildes “Baltās šokolādes siera kūka ar aveņu mērci

Komentēt