Piparkūkas

Ziemassvētkiem tuvojoties, ikvienai māmiņai jāgādā par piparkūku smaržu mājās. Celiakiešu mammām tas nedaudz paaugstina adrenalīna līmeni, jo visas iespējas – nopirkt gatavas, iegādāt vai gatavot mīklu, ietver sevī zināmus šķēršļus. Es nolēmu gatavot mīklu pati.

Sastāvdaļas:

400g cukurs
0,5 glāzes ūdens
100g medus
500g milti – 200 Snar mix B, 250 Doves farm white, atlikušais – dažas karotes zirņu. Kāpēc tieši tāds mikslis, neprasiet – mirkļa iedvesma!  Zirņu miltus liku ar domu, ka tie ir veselīgāki, veido lipīgāku struktūru un to garšu nomāks garšvielu kokteilis.
Piezīme – pievienota vēlāk.
Zirņu miltus nelieciet gan! Tomēr tā smarža traucē.

250g sviests
2 ēd k skābais krējums
2 olas – labāk sakult pirms sākt visu pārējo, vai lūgt lai kāds cits to dara paralēli.
1/2 tk soda
1 ēd k garšvielas

Pagatavošana:

1. Cukuru sabrūnina katliņā. Lēni, prātīgi, pa mazam pielej ūdeni – notiek traka sprakšķēšana, vulkāna izvirdumi. Fonā dzirdama spiegšana, ja saimniecei vāji nervi.

2. Pievieno sviestu, medu.

3. Maisa vairs ne uz uguns, pievieno pusi no miltiem. Pievieno garšvielas, krējumu, sodu, sakultas olas.

4. Pievieno atlikušos miltus.
Tas nekas, ja liekas, ka par šķidru, to varēs labot pēc tam! Liek ledusskapī uz nakti kā ir ar katlu, nākamā dienā var ietīt pārtikas celofānā un nogaidīt vēl kādas dienas vai nedēļas. Kad ķeras pie piparkūku gatavošanas, var pievienot miltus, lai būtu vēlamā konsistence.

Man otrajā rītā mīkla jau bija savilkusies un jau atgādināja veikalā nopērkamo piparkūku mīklu.
Rullējas ļoti viegli, iespējams par mīkstu, bet es tā arī vairāk miltus neliku. Apakšā gan jābūt daudz miltiem, citādi līp klāt. Kamēr spiež un liek uz plāts ir ļoti plīstošas, jāstrādā kā juvelierim, toties izceptas ir kraukšķīgas un plānas. Man kā ļoti izlepušai būtnei nelikās gluži ideāla smarža, tas laikam no garšvielu izvēles atkarīgs, bet bērnudārzā pazuda dažos mirkļos un arī ciemos ejot ņēmām līdzi un visi teica, ka gardas!

Pamatā bija šī recepte un tur var arī bildēs to procesu aplūkot:

http://virtuve.calis.lv/receptes/foto-receptes/saldie-edieni/piparkukas-no-rairitas/

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s