Rožmaizītes

Bulciņas ir viens manas meitas absolūtajiem gardumiem un tās tika mājās bieži ceptas pirms bezglutēna ēras. Tā nu iesākot jauno dzīvi, bezglutēna bulciņu esamību vajadzēja risināt paātrinātā tempā. Iesācēja veiksme – tā varētu definēt šo recepti. Tās pamatā ir maza rūtiņu lapa, ko esmu rakstījusi kaut kad tālā bērnībā vēl bērnišķīgi centīgā, tomēr jau man rasturīgi ķeburainā rokrakstā. Recepte saucas “Ātrā rauga mīkla” un lakoniski uzskaita sastāvdaļas. Par gatavošanu nekā, tikai beigās viens teikums “Likt ledusskapī, lai sastingst.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sastāvdaļas:

Rauga mīklai

200 g sviesta

2,5 glāzes Shar mix B miltu – dažas karotes var aizvietot ar mandeļu miltiem

2-3 ēd.k. cukura

1 glāze piena

1/2 paciņa presētā Rīgas rauga

Drumstalām

180g mandeļu milti – var nopirkt Gemosā

100g Shar Mix B milti

100g sviesta

100g cukura

+ 1 ola apsmērēšanai

Pagatavošana:

1. Izkausē sviestu un uzsilda pienu līdz istabas temperatūrai, t.i. lai ir remdens nekādā ziņā ne karsts.

2. Raugu izšķīdina minimālā daudzumā ūdens un cukura.

3. Sviestu, pienu, raugu, cukuru samaisa un iekuļ tajā miltus. Es mēdzu izmantot mikseri, protams, manai omītei tas liktos ļoti dīvaini. Bet ņemot vērā, ka bērnudārzā bulciņas ir katru nedēļu, man pēc darba dienas nav spēka kult ar roku. Rezultāts šķiet diezgan ķēpīgs un pašķidrs, nevar gluži aprakstīt kā klasiskajās receptēs – nelīp pie rokām, bet tas nekas.

4. Mīklu liek ledusskapī, lai sastingst un uzrūgst. Nē, šeit nav kļūdas, šī mīkla uzrūgst ledusskapī.

5. Taisa drumstalas. Sviestam pievieno miltus, cukuru un saberž ar rokām drumstalas. Te nu jāskatās, vai vēl pieliekt miltus, cukuru, kamēr drumstalas sāk izskatīties pēc drumstalām.

6. Ņem mīklas gabaliņu un ar pirkstiem uz miltainas darba virsmas pastaipa un maigi paplicina, izveidojot garenu četrstūri. Pārējo mīklu jātur ledusskapī.

7. Mīklas četrstūri pārklāj ar drumstalām un sarullē. Drumstalas paliek iekšā. Griež pa gabalam un veido bulciņas, vienu galu mēģinot aizspiest ciet.  Jāņem vērā, ka mīkla īpaši stingri neturas kopā, perfektu formu izveidei nevajag pievērsties, bet tikt galā var. Ja liks vairāk miltu ar cerību uz saturīgāku materiālu, iznākums būs ciets un negaršīgs. Paliekam pie garšām, ne pie formām.

8.  Maigi nosmērē ar olu un ieslēdz cepeškrāsni uz 180C. Cep 15-20min. Kā jau ar daudziem bezglutēna produktiem, svarīgi nepārcept, lai nezūd mitrums. Bulciņas nebūs tik brūnas kā parastās, krāsa tik cik olas glazūra iegūst zeltainumu cepoties.

 

2 responses to “Rožmaizītes

  1. Nekad neesmu mēģinājusi. Bet pēc vispārējām vadlīnijām 6g presētā – 1 tējkarote sausā. 8tk sanāk? Izklausās daudz, bet presētais arī ir daudz šajā receptē. Ja vēl necepi, tad mēģini labāk to ledusskapja variantu. Man vienu reizi sanāca tik forši uzreiz sataisīt bulciņas un cept, bet citas reizes tik labi nebija. Neesmu atradusi ideālo variantu. Bet turot ledusskapi vienmēr sanāca labi. Gribas jau perfekti, bet varbūt labāk palikt pie “normāli” – tā vismaz ir stabils rezultāts. :)

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s