Vienkārša, ātri pagatavojama un ļoti sātīga zupa. Šo zupu var vārīt no pelēkajām vai zaļajām lēcām, sarkanās būs pārāk bezgaršīgas. Pelēkās lēcas ir lielākas izmērā un gaišākas – pēlēkbrūnas, zaļās – mazākas un tumšākas. Gan pelēkajām, gan zaļājām lēcām ir mazliet specifiska piegarša, kas arī ir šīs zupas “sāls”.
Sastāvdaļas:
1 l buljona, vistas, cūkas, dārzeņu – derēs jebkāds.
2 burkāni
1 sīpols
1 tomāts
3 saujas pelēko lēcu, kādas nu kuram tās saujas – manas ir smalkas…
2-3 kartupeļi
sāls, ja pēc garšas būs nepieciešams
asafetīda, garšvielu maisījums Ja vēlas un ja mājā ir, var pievienot asafetīdu. Tā ir veselīga un novērš vēdera pūšanos, veicina gremošanu. Kā radīta pākšaugiem – arī pēc garšas, kas atgādina sīpolus un ķiplokus. Uzmanīgi! Asafetīda mēdz saturēt kviešu miltus. Piemēram, Cosmoveda asafetīda glutēnu nesatur. Tā norādīts Cosmoveda mājaslapā.
Pagatavošana:
1. Izņem no saldētavas iepriekš pagatavotu buljonu. Ja tādas greznības mājā nav, tad ķeras pie buljona vārīšanas vai buljona kubiņiem – no Gefro, Naturata vai citiem bezglutēna variantiem.
2. Sīpolu sakapā, apcep.
3. Tomātu mazliet sabiksta ar nazi un ieliek kādā traukā, uzlej virsū verdošu ūdeni un atstāj uz 5 min. Tas saucas blanšēšana – ar nolūku nomizot mizu.
4. Kamēr tomāts blanšējas, nomizo burkānus un sagriež mazos gabaliņos, bet nav svarīgi, lai būtu sīksmalkos. Tos tāpat pēc tam sablenderēs. Tomātu nomizo, sagriež.
5. Sīpolus, tomātu un burkānus ieber buljonā. Ļauj, lai viss vārās minūtes 25 vai kamēr burkāni šķiet gana mīksti.
6. Katlu noņem no uguns, lai mazliet padziest.
7. Pēc brīža iegūto zupu sablenderē ar blenderkāju. Galvenais, lai blenderis ir iekšā šķidrumā, kad to iedarbina, tad nekas nekur nešķīst. Ja gribas pārvietot, tad izlēdz pirms izceļ no šķidruma, ieslēdz tikai, kad atkal ir iegremdēts.
8. Lēcas mazliet apcep uz pannas. Neesmu mēģinājusi, kā ir, ja neapcep. Apceptās lēcas pievieno zupai un vāra 15 min.
9. Nomizo kartupeļus, sagriež kubiņos un pievieno zupai, kad lēcas jau gandrīz gatavas, t.i. vārījušās 15 minūtes. Pievieno asafetīdu, ja to vēlas. Pagaršo vai nepieciešams sāls.
10. Vāra, kamēr kartupeļi ir mīksti.
Labu apetīti!