Pelēko lēcu zupa

Vienkārša, ātri pagatavojama un ļoti sātīga zupa. Šo zupu var vārīt no pelēkajām vai zaļajām lēcām, sarkanās būs pārāk bezgaršīgas. Pelēkās lēcas ir lielākas izmērā un gaišākas – pēlēkbrūnas, zaļās – mazākas un tumšākas. Gan pelēkajām, gan zaļājām lēcām ir mazliet specifiska piegarša, kas arī ir šīs zupas “sāls”.

pelēko lēcu zupa Sastāvdaļas:

1 l buljona, vistas, cūkas, dārzeņu – derēs jebkāds.

2 burkāni

1 sīpols

1 tomāts

3 saujas pelēko lēcu, kādas  nu kuram tās saujas – manas ir smalkas…

pelēkās lēcas

2-3 kartupeļi

sāls, ja pēc garšas būs nepieciešams

asafetīda, garšvielu maisījums  Ja vēlas un ja mājā ir, var pievienot asafetīdu. Tā ir veselīga un novērš vēdera pūšanos, veicina gremošanu. Kā radīta pākšaugiem – arī pēc garšas, kas atgādina sīpolus un ķiplokus. Uzmanīgi! Asafetīda mēdz saturēt kviešu miltus. Piemēram, Cosmoveda asafetīda glutēnu nesatur. Tā norādīts Cosmoveda mājaslapā.

Pagatavošana:

1. Izņem no saldētavas iepriekš pagatavotu buljonu. Ja tādas greznības mājā nav, tad ķeras pie buljona vārīšanas vai buljona kubiņiem – no Gefro, Naturata vai citiem bezglutēna variantiem.

2. Sīpolu sakapā, apcep.

3. Tomātu mazliet sabiksta ar nazi un ieliek kādā traukā, uzlej virsū verdošu ūdeni un atstāj uz 5 min. Tas saucas blanšēšana – ar nolūku nomizot mizu.

4. Kamēr tomāts blanšējas, nomizo burkānus un sagriež mazos gabaliņos, bet nav svarīgi, lai būtu sīksmalkos. Tos tāpat pēc tam sablenderēs. Tomātu nomizo, sagriež.

5. Sīpolus, tomātu un burkānus ieber buljonā. Ļauj, lai viss vārās minūtes 25 vai kamēr burkāni šķiet gana mīksti.

6. Katlu noņem no uguns, lai mazliet padziest.

pelēko lēcu zupa 7. Pēc brīža iegūto zupu sablenderē ar blenderkāju. Galvenais, lai blenderis ir iekšā šķidrumā, kad to iedarbina, tad nekas nekur nešķīst. Ja gribas pārvietot, tad izlēdz pirms izceļ no šķidruma, ieslēdz tikai, kad atkal ir iegremdēts.

pelēko lēcu zupa 8. Lēcas mazliet apcep uz pannas. Neesmu mēģinājusi, kā ir, ja neapcep. Apceptās lēcas pievieno zupai un vāra 15 min.

9. Nomizo kartupeļus, sagriež kubiņos un pievieno zupai, kad lēcas jau gandrīz gatavas, t.i. vārījušās 15 minūtes. Pievieno asafetīdu, ja to vēlas. Pagaršo vai nepieciešams sāls.

10. Vāra, kamēr kartupeļi ir mīksti.

Labu apetīti!

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s