Makaronu vistas zupa bez glutēna

Spēcinoša, sildoša vistas zupa ar makaroniem dinozauru formā. Šī ir manas meitas top 1 zupa. Un arī viņas draugiem tā iet pie sirds, tāpēc sauksim to par klasisku zupu bērniem. Pamatsastāvs ir vienkāršs – buljons, vistas gaļa, burkāni un makaroni. Tomēr garšīga buljona pagatavošana ir samērā laikietilpīga – zupa varētu būt gatava pēc 1,5-2h.

makaronu vistas zupa bez glutēna

Sastāvdaļas:

Buljonam (1,2-2 litri):

Dažādi vistas gabali, piemēram

2 gab. vistas ragū (tie ir krūšu kurvīši ar nedaudz gaļu), 3 gab. vistas stilbi , 4 gab. vistas kakliņi

Dažādi dārzeņi, piemēram

Burkāns, sīpols (tas būtu pats minimums), selerijas sakne, pētersīļa sakne, puravs

3 piparu graudi

Sāls, bet to var arī nelikt. Mana meita nemana tā trūkumu šajā zupā.

Zupai

2 lieli burkāni

1 vidējs sīpols

Vistas gaļa no buljona vārīšanas

70 g Bezglutēna makaroni Melissa dinozauru formā, nopērkami Rimi un Maxima

bezglutēna makaroni dinozauru formā

Pagatavošana:

1. Sākam ar buljona vārīšanu. Vispirms augstā ūdenī nomazgā vistu un liek katlu ar gaļu un aukstu ūdeni uz uguns. Kad ūdens uzkarsis, parādās pirmie burbuļi un pelēkas putas. Es šai brīdī noleju visu ūdeni ar netīrumiem un vēlreiz nomazgāju vistas gaļu un arī katlu. Tikai jāuzmanās nevārīt ilgi pirms noliešanas, jānoķer brīdis ar pirmajiem burbuļiem, jo vistas gaļa izvārās ātri, tad viss labums tiks izliets izlietnē. Ir iespējams arī ar karoti ķeksēt putas nost, tomēr man šķiet, ka neizdodas tik tīrs buljons.

makaronu vistas zupa bez glutēna2. Kamēr mazgā katlu un gaļu, tējkannā uzliek vārīties ūdeni, ko pēc tam uzlej vistai un liek atkal uz uguns. Var liet arī vēsu ūdeni, nekādu problēmu tikai laika jautājums. Ūdeni pievieno 1,5 līdz 2 litri atkarībā no katla ietilpības.

3.  Kad ūdens ar gaļu sāk vārīties otru reizi, pievieno dārzeņus: sīpolu (var ar miziņu, tikai nogriežot galus un nomazgājot, tad būs dzeltenāka krāsa), burkānu, un tālāk ir variācijas – es parasti lieku mazliet selerijas sakni (1 daivu), pusi pētersīļa saknes vai vismaz vienu no tiem. Var pievienot arī puravu u.c. garšsaknes. Šajā mirklī atceramies Ē.Kestnera “Divas Lotiņas”. Ja vēlas, pievieno sāli, pipargraudus.

maranonu vistas zupa bez glutēna3. Kamēr buljons vārās – apmēram stundu jeb kamēr gaļa viegli nāk no kauliem nost, tikmēr pēc iespējas smalki sakapā sīpolu, apcep uz pannas. Uz smalkās rīves sarīvē burkānus. Uz smalkās rīves – t.i. tā ka sanāk gandrīz putriņa nevis skaidiņas.

4. Kad gaļa gatava izķeksē dārzeņus, ko centīgākās saimnieces var kaut kur izmantot, bet necentīgākās izmet ārā. Gaļu izņem un noliek padzist. Perfektam rezultātam būtu ļoti ieteicams izkāst buljonu, bet ja liels slinkums, tad to var izlaist. Lūk spēcinošais un smaržīgais buljons ir gatavs. Es bieži vien daļu buljona – kādu glāzi jeb 200 ml atstāju atsevišķā traukā, ja būs nepieciešams, t.i. gala rezultāts šķitīs par biezu, tad būs iespēja labot. Ja labošanas darbi nebūs nepieciešami, tad šo buljona atlikumu sasaldēju un lieku lietā citā reizē.

makaronu vistas zupa bez glutēna5. Buljonā liek apceptos sīpolus un vāra. Pa to laiku gaļu noņem no kauliem un sagriež gabaliņos.

makaronu vistas zupa bez glutēna6. Pēc 10 minūtēm pievieno sarīvētos burkānus, gaļu un makaronus.

makaronu vistas zupa bez glutēnaJa ir liela steiga, var likt visu reizē, bet tad ir lielāks risks, ka sīpolus varēs vieglāk identificēt un tad bērniem kā zināms ir niķis tos mēģināt izlasīt ārā. Šie dinozauru makaroni vārās samērā ilgi 15-20min un pēc tam vēl var atstāt uz 15min, lai uzbriest bez vārīšanas. Apjomā tie palielinās 2 vai pat visas 3 reizes. Un nākamajā dienā tiem ir nelāgs paradums izšķīst. Ja ir kāds, kam estētika ir pirmajā vietā, tam zupa jāapēd pirmajā dienā.

Labu apetīti!

P.S. Šo recepti rakstu par godu neparedzētiem gadījumiem un savam vīram. Jo viņš izpētot manu blogu konstatēja, ka “tev tur tikai saldumi vien!”. Nu labi, būs arī zupas. Gadījumiem, ja es pēkšņi pazūdu vai nonāku nebrīvē, t.i. visticamāk tieku pēkšņi ierauta iestādē ar pazīstamo abreviatūru BKUS. Eh, cerams, šo recepti nevajadzēs izmantot. :)

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s