Skudrupūznis jeb čiekuriņš

Vienkārša, diezgan ātra saldā (nu ļoti, ļoti saldā) kūciņa bez cepšanas. Kā nu kurš to sauc – dažs par skudrupūzni, cits par čiekuriņu. Lai nu kā, šai kūciņai tīri dabiski sanāk būt mitrai un bezglutēna sausums te nekādi neizpaudīsies. Otrs bonuss, ka nav nekā kam nepacelties, piedegt utt. – muļķu drošs variants. Tomēr jāgatavo iepriekšējā vakarā, lai visas sastāvdaļas paspēj sasūkties.

ciekurini

Sastāvadaļas:

(Rezultātā 15 standarta izmēra čiekuriņi)

200g bezglutēna cepumi – piemēram, firmas Gullon “Maria”, nopērkami Rimi

260g mizoti zemesrieksti, nopērkami Gemosā.

3 ēdamkarotes magoņu sēkliņu, var nelikt, ja negaršo, tad aizstāj ar 25g riekstu papildus

1 bundžiņa vārīta kondensētā piena, ar atzīmi bez lipekļa – marka “Tautas”

200g sviesta

šokolādes glazūrai un dekorēšanai

20g tumšās, rūgtās šokolādes, sk. kuras ir bezglutēna šokolādes

2-3 ēdamkarotes magoņu sēkliņu vai smalcinātu riekstu vai cepumu

15 mazās papīra cepamfomiņas

Pagatavošana:

1. Sasmalcina cepumus un riekstus. Cepumus var drupināt ar rokām, var rullēt ar mīklas rulli, var smalcināt blenderī. Es izmantoju gaļas mašīnu un mazu daļu ar rokām salauzu, lai nav viss pavisam smalkā pulverī. Atstāj lielā bļodā.

2. Riekstus mazliet apgrauzdē uz pannas un sasmalcina, pievieno cepumiem. Turpat pievieno arī trīs ēdamkarotes magoņu sēkliņu.

Es izmantoju gaļas mašīnu un tā kā man ir plastmasas, tad brīžam bija sajūta, ka salauzīšu gan. Tad nu tā – divi griezieni uz priekšu, četri atpakaļ – lai nesablīvējas. Ar blenderi laikam būtu vieglāk un ātrāk, bet man nav tāds jaudīgs, kas to varētu paveikt. Vēl to var darīt, ietinot riekstus dvielītī un dauzot ar gaļas āmuru, bet, manuprāt, šis būs tas ilgākais variants.

2014-04-12 23.14.37

3. Mazā katliņā izkausē sviestu un ielej dziļākā traukā, kur varēs miksēt. Katliņā atstāj minimālu daudzumu izkausētā sviesta – apmēram divas ēdamkarotes – tas tik lietots šokolādes glazūrai.

4. Miksējamā traukā sviestam pievieno vārītu kondensēto pienu un ar mikseri sajauc viendabīgā masā (protams, to var darīt arī manuāli ar putojamo slotiņu).

2014-04-12 23.21.03

5. Iegūto sviesta un iebiezināta piena masu pievieno cepumiem un riekstiem. Samaisa ar karoti.

2014-04-12 23.51.09

6. Ar rokām veido mazus konusus un liek iekšā papīra formiņās.

ciekurini2

7. Uz uguns liek lielāku katlu ar ūdeni un kad tas sāk uzkarst, tajā ieliek peldēties mazo katlinu, kurā ir mazliet sviesta. Pievieno 20g tumšās šokolādes un maisa, kamēr izkūst.

8. Izkausēto šokolādi pārlej gatavajiem čiekuriem un pēc vēlmes un gaumes uzkaisa katram magoņu sēkliņas, drupinātus riekstus vai cepumus.

9. Gatavās kūciņas liek uz nakti ledusskapī un nākamā dienā saldais gardums gatavs lietošanai!

 

 

 

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s