Kraukšķīgu garoziņu, iekšā mīksta un mitra ar izteiktu ķimeņu, “rudzu saldskābmaizes” garšu un smaržu. Pagaidām garšīgākā maize, kas man izdevusies. Pie šīs receptes noteikti atgriezīšos. Sastāvā bezglutēna alus, kam, savukārt, sastāvā norādīts miežu iesals. Ja kādu tas mulsina, tad recepte nederēs.
Sastāvdaļas:
Sausās
300 ml Schar MixB
310 ml pilngraudu griķu milti
100 ml kartupeļu ciete
10 ml maltas linsēklas
1,5 ēd.k. brūnā cukura
2 ēd.k. ķimenes
1 t.k. sāls
1 t.k. ksantāna pulveris
0,5 t.k. sīpolu pulveris
Slapjās
15 g Rīgas raugs, alternatīva 1 t.k. sausais raugs
60 ml silta piena
180 ml istabas temperatūras bezglutēna alus, var nopirkt Prismā
2 ēd.k. melase, pirku Biotēkā
2 ēd.k. eļļas
2 olas
2 t.k. šķīstošo cigoriņu
—-
Mazliet taukvielu (piem. sviesta) un mazliet miltu formiņas ietaukošanai un apkaisīšanai.
Pagatavošana:
1. Mazā bļodiņā iejauc raugu, pustējkaroti cukura un siltu pienu.
Noliek lai raugs atdzīvojas. Svaigo raugu es glabāju sasvērtu gabaliņos saldētavā.
2. Lielā bļodā sajauc visas sausās sastāvdaļas: miltus, cieti, atlikušo cukuru, sāli, ksantānu, ķimenes, linsēklas un sīpolu pulveri. Visu labi samaisa. Mērot sausās sastāvdaļas mililitros, jācenšas, lai milti u.c. būtu irdeni, nevajag sablīvēt respektīvi sakratīt mērtrauku.
2. No vienas olas mazā bļodiņā atdala un atliek malā aptuveni tējkarotes daudzumu.
3. Otrā lielajā bļodā sajauc slapjās sastāvdaļas, pievieno raugu, ja tas jau mazliet ir uzšūmējies. Ar mikseri saputo.
4. Pamazām pievieno sausās sastāvdaļas, ar mikseri lēnām kuļot masu. Rezultātā ir diezgan bieza masa.
5. Es to atstāju turpat bļodā, lai uzrūgst. Man pagāja 1h, kamēr pacēlās. Tas varētu notikt arī ātrāk – 30min. Pa to laiku ietauko formiņu un apkaisa to ar miltiem, piemēram izmantojot tējas sietiņu.
6. Kad mīkla pacēlusies, ar slapjām rokām maigi ievieto to formā, nogludinot virsmu. Jāpagaida vēl kādas 30min, kad mīkla paceļas vēl mazliet.
7. Ieslēdz cepeškrāsni uz 190C augšas -apakšas režīmā. Atlikušajai olai pievieno 1 ēd.k. ūdens ar šo ļoti maigi un uzmanīgi apsmērē maizes virsmu. Ar nazi iegriež pa vidu gareniski aptuveni 1cm dziļumā.
8. Liek cepties 1h. Kad izņem no cepeškrāsns izņem no formiņas un noliek uz dēlīša atpūsties, apsedz ar tīru drānu.
Piezīmes:
1. Es uzglabāju maizi tuvākajām dienām aizvākojamā traukā ledusskapī. Tālākai nākotnei – sagriež šķēlēs un starp tām ieliek cepamo papīru, sakārto plastmasas kārbiņā un liek saldētavā. Pirms ēšanas var vienkārši atkausēt, bet labi sanāk ar mikroviļņu krāsni uz 30sek.- izdodas kā tikko cepta. Var arī uz tostera uzlikt.
2. Eksperiments Nr. 1 Papildināju ar sauju saulespuķu sēklas un 30ml piena. Rezultāts labs.
Mmmm, jaunas idejas rupjmaizes garšas meklējumiem. Alus!