Pončiki jeb biezpiena virtuļi

Iekšpusē gaisīgi un pūkaini pončiki ar ļoti kraukšķīgu garoziņu. Kraukšķīgumu vislabāk raksturos angļu crunch, crunch, crunch. Ideāls variants, ko paņemt līdzi cienastam bērnudārza, skolas vai citos pasākumos. Būsiet populāri ar garantiju. Tas ir pārbaudīts praksē ne vienu reizi vien.

pončiki bez glutēna

Sastāvdaļas:

Šī recepte neprasa precizitāti uz gramiem un mililitriem.

400 g jeb 2 paciņas biezpiens, man gan bija trāpījušās paciņas ar 180 g, tas jau mūsdienās vairs nav jaunums, ka neto svars pie tiem pašiem iepakojumiem arvien sarūk.

2 olas

60 g cukurs jeb 1/3 glāze

220 g jeb viena glāze trīs dažādu miltu vienādās proporcijās – turku zirņu milti, rīsu milti un kukurūzas milti. Kukurūzas milti mēdz būt dažāda maluma, labāk izmantot smalkus.

1/2 tējk. soda

1 l eļļa vārīšanai, ieteicams arī papīra dvielis uz kura notecēt eļļai pēc izņemšanas no katla

pūdercukurs apkaisīšanai – tas arī ir produkts, ko gatavu pērkot jāuzmanās, jo tiek pievienotas pretsalipes vielas. Pagaidām, lasot etiķetes, esmu sastapusi sastāvā kartupeļu cieti. Šo variantu arī lietoju.

Pagatavošana:

1. Samaisa viendabīgā masā olas, cukuru, biezpienu un sodu. Konsistencei vajadzētu būt apmēram kā pašķidram biezpienam ar krējumu.

IMG_0189

2. Atsevišķā bļodā samaisa miltus. Lielas steigas gadījumā bez tā var iztikt, tomēr labāks, gaisīgāks rezultāts ir, ja dažādie milti ir sajaukti pirms to pievienošanas kopējai masai.

3. Biezpienam un olām pievieno miltus. Masa sanāk ne pārāk bieza, ne pārāk šķidra. Katrā ziņā tā nav mīkla, ko varētu bumbiņās veidot ar rokām, tai jābūt diezgan mitrai.

IMG_0190

4. Uz mērenas uguns uzkarsē eļļu – taupības nolūkos maza diametra katliņā, – jo lielāks katls, jo vairāk eļļas vajadzēs. Eļļai jābūt karstai, bet tā nedrīkst agresīvi vārīties, tad pončiki apdegs melni.

Turpmāk būs jādarbojas ātri un veikli!

5. Izmantojot divas karotes veido bumbiņas un liek karstā eļļā vārīties. Trīs kustības: ar vienu paņem aptuveni 1/2 karotes lielu piciņu mīklas. Ar otru pārņem pikuci otrā karotē tādējādi cenšoties apvelt pikucīti apaļāku. Ar trešo kustību pielabo, pieplicina pikuča radziņus un nostumj eļļā vārīties.

IMG_0192

6. Pēc maza brīža jāskatās vai vajag bumbiņām katlā palīdzēt apvelties uz otriem sāniem, bet principā tās mēdz arī pašas apgriezties. Kad ir brūnas ar putu karoti ņem ārā un liek lēzenā šķīvī uz kura uzklāts papīra dvielis.

7. Pūdercukuru ieliek tējas sietiņā un apkaisa gatavos pončikus. Šo darbiņu var uzticēt arī bērnam, tikai tad būs ļoti saldi un balti pončiki.

8. Atkārto 5.,  6. un 7. punktu, kamēr visa mīkla izvārīta.

Piezīmes:

1. Šī ir viena no pirmajām receptēm manā “bezglutēna karjerā” un trīs miltu mikslis tika izvēlēts, tāpēc ka tādus tobrīd biju iegādājusies.  Esmu mēģinājusi iztikt bez kādas no komponentēm, bet pončiki katlā izjuka vai bija citas likstas. Tā ka kombinācija ir laba, – kārtējā iesācēja veiksme. Pieļauju, ka šos miltus var aizvietot ar kādu no gatavajiem bezglutēna mikšļiem.

2. Tie, kam negaršo turku zirņu milti, var droši tos šeit izmantot, specifisko garšu nejūt itin nemaz. Esmu cienājusi ar pončikiem tiešām daudz cilvēku dažādos pasākumos: bērnu dārzā, ballītēs, izbraucienos, jāņos utml. Visiem ir garšojis. Galvenais nemēģināt pagaršot jēlo mīklu – soda un turku zirņu milti – diezgan šķebinoši.

3. Kukurūzas milti šķiet ir tie, kas mazliet mēģina izsprāgt arā no mīklas un veido pončikiem tādu kā mazu eža kažociņu. Jo rupjāki, jo izteiktāk tas notiek. Principā tas arī dod papildu kraukšķīgumu, mīnuss ir tas, ka ātri apdeg, jāuzmanās ar eļļas karstumu un vārīšanas ilgumu.

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s