Pirms dažiem gadiem pamanīju šo recepti portālā cālis.lv, jo mani intriģēja tēmas nosaukums: “Vai kāds atceras Renāra Kaupera sievas dārzeņu sacepuma recepti?” Tagad šī recepte cālī atrodama ar mazāk eksotisku nosaukumu. Saprotams, ja recepti gatavo vairāk kā vienu reizi rodas sava versija, to tad arī publicēšu. Jau trīs vasaras šis ir mans vasaras hīts, ko draugi grib vēl un vēl. Balzametiķis, citronpipari un soja piedod dārzeņiem neatkārtojami ņammīgu garšu, bet fitaki piesien dūšu. Savukārt, timiāns piepilda māju ar smaržu, kam turēties pretī grūti. Šajā receptē sarežģītākais ir sagaidīt, kad būs gatavs. Tik garšīgi smaržo, bet vēl jāgaida, lai ķiploks izcepas mīksts.
Sastāvdaļas:
2 porcijas
1 cukīni vai kabacis
1 paliels tomāts
1-2 saldās paprikas
1 sīpols
1 ķiploka galviņa
sauja ķirštomātiņu
Fitaki siers
200 ml saldais krējums
sojas mērce, tā kas attēlā, man patīk vislabāk no tām, kas lv tirgū garšotas un ir bez glutēna.
balzamiko etiķis
citron pipari
Svaigi timiāna zariņi
olīveļļa
Pagatavošana:
1. Ieslēdz cepeškrāsni uz 200C. Paplāti iesmērē ar eļļu. Lielos gabalos sagriež dārzeņus un izkārto uz paplātes. Cukīni apmēram 2 cm biezās apaļās šķēlēs, papriku 4 daļās, tomātu uz pusēm. Sīpolu sagriež 4 daivās. Ķiploka galviņu sagriež uz pusēm. Visu sakārto pamīšus uz cepamplāts ar augstām maliņām.
2. Dārzeņus apkaisa ar citronpipariem. Sīpola, ķiploka un cukīni gabaliņus apslaka ar balzamiko. Sāli nevajag.
2. Liek cepties dārzeņus. Pēc minūtēm 15 apgriež ķiploku ar “seju uz leju”. Kopumā dārzeņi, sīpoli un ķiploki varētu cepties aptuveni 40min. Vispār arī gaumes var atšķirties, citam vairāk garšo vēl kraukšķīgi, citam gribas mīkstus. Tad nu dārzeņu gatavību katrs pats var izvērtēt pēc savas gaumes.
3. Kamēr dārzeņi cepas, saldajam krējumam piejauc sojas mērci 4-5 karotes. Jāpagaršo, lai rezultāts ir diezgan sāļš, jo sāļumu uzsūks dārzeņi. Vienīgi jāņem vērā, ka arī Fitaki siers dos sāļumu.
4. Kad dārzeņi, sīpols un ķiploks mīksti – apmēram pēc 40min uzlej saldo krējumu+sojas mērci un liek atpakaļ cepties uz 5min.
5. Sagriež Fitaki kubiņos un pēc 5 min uzliek arī to uz dārzeņiem, uzmet timiāna zariņus un liek atpakaļ cepeškrāsnī uz vēl 5 min.
6. Pēdējos uzber ķirštomātiņus un ieliek cepeškrāsnī nu vairs tik uz mirkli, lai mazie tomātiņi “apsvīst un noķer siltumu”.
7. Liek uz šķīvja smaržīgu, garšīgu dārzeņu ēdienu ļoti, ļoti gardā mērcē. Šķīvi var iztīrīt ar svaigu maizīti ala tumšā itāļu maize.
Piezīmes:
Oriģinālrecepte šeit:
http://virtuve.calis.lv/receptes/pamatedieni/sautejumi-sacepumi/darzenu-sacepums/