Esmu mazliet vienkāršojusi recepti, atmetot tādas sastāvdaļas kā bezglutēna alus un piens. Ideāla maizīte gan garšas un smaržas ziņā, gan pēc struktūras, blīvuma, mitruma un nedrūp kā daža laba veikalā pirktā. Griķu milti, melase, cigoriņi un ķimenes atbild par garšu, bet struktūru un “nedrupenumu” sniedz maltās linsēklas, ksantāna sveķi un olas.
Sastāvdaļas:
Sausās
100 ml Schar MixB
300 ml pilngraudu griķu milti (ja ir vēlme var 50 ml aizvietot ar turku zirņu miltiem)
70 ml kartupeļu ciete
2 ēd. k. maltas linsēklas
1,5 ēd.k. cukura
2 ēd.k. ķimenes
2 ēd.k. sezama sēkliņas (vai linsēklas vai saulespuķu sēkliņas)
1 t.k. sāls
1 t.k. ksantāna pulveris
Slapjās
240 ml ieraugs, kā gatavot ieraugu – apraksts šeit Ieraugu var aizvietot ar 2 t.k. sausā rauga, 120 ml šķidruma (ūdens vai piena) un 120 ml miltu. Esmu gatavojusi šo maizi gan ar rīsu, gan kvīnas jeb kvinojas ieraugu. Ja nav laika gaidīt, kad nu ieraugs izdomās uzrūgt (tas ir neparedzamāks kā raugs) vai bail, ka neizdosies, tad var pielikt arī aptuveni vienu ceturdaļu vai pusi tējkarotes presētā rauga.
120 ml silta ūdens (tā kā olas ir dažādas un mitrums mājās dažāds un ieraugs var atšķirties, iespējams, ka jāpapildina ar 20-30ml ūdens, ja ir sajūta, ka parasti maizes mīkla ir šķidrāka. Tas ir, ja bezglutēna maize ir jau cepta. Arī tad, ja rezultāts sanāk par sausu. Šī maize tiešām varbūt mikla un līdzīga ķieģelītim, ja ir pareizais šķidruma daudzums un nav pārcepta.)
2 ēd.k. eļļas
2 ēd.k. melase, pirku Biotēkā
2 ēd.k. šķīstošo cigoriņu
2 olas istabas t
—-
Mazliet taukvielu (piem. sviesta) un mazliet miltu formiņas ietaukošanai un apkaisīšanai.
Pagatavošana:
1.Sagatavošanās – kādu stundu divas pirms gatavošanas ieteicams izņemt no ledusskapja olas un ieraugu.
2. Ietauko formiņu ar sviestu un izkaisa ar rīsu miltiem. Ieslēdz cepeškrāsni uz minimālo siltumu.
3. Lielā bļodā sajauc visas sausās sastāvdaļas: miltus, cieti, cukuru, sāli, ksantānu, ķimenes, linsēklas, sēkliņas un sīpolu pulveri. Visu labi samaisa. Mērot sausās sastāvdaļas mililitros, jācenšas, lai milti u.c. būtu irdeni, nevajag sablīvēt, respektīvi, sakratīt mērtrauku.
2. No vienas olas mazā bļodiņā atdala un atliek malā aptuveni tējkarotes daudzumu.
3. Otrā lielajā bļodā sajauc slapjās sastāvdaļas.
4. Pamazām pievieno sausās sastāvdaļas, ar mikseri lēnām kuļot masu. Rezultātā ir masa nav pārāk bieza. Lūk apmēram šāda:
5. Miklu liek ietaukotā un ar miltiem izkaisītā formiņā ar slapjām rokām maigi nogludina virsmu. Formiņu liek uzsilušajā cepeškrāsnī, kuru uz laiku izslēdz. Gaida kamēr uzrūgst. Tas var ilgt stundu, divas. Ja neuzrūgst šai laikā, var slēgt iekšā cepeškrāsni uz 190 un ļoti ticams, ka tad gan maize uzcelsies. Ja ne, tad nu.. ieraugs šoreiz ir pievīlis un jātaisa jauns. Es cepu bieži, man tā ir gadījies vienu reizi.
7. Ieslēdz cepeškrāsni uz 190C augšas -apakšas režīmā. Atlikušajai olai pievieno 1 ēd.k. ūdens ar šo ļoti maigi un uzmanīgi apsmērē maizes virsmu. Ar nazi iegriež pa vidu gareniski aptuveni 1cm dziļumā.
8. Liek cepties apmēram 40min līdz 1h. Es pārbaudu līdzīgi kā kūkas un kēksu, iedurot ar salmiņu – vai tas izvelkot nav apķepis ar mīklu? Ja nav, tad viss kārtībā, gatavs! Kad izņem no cepeškrāsns izņem no formiņas un noliek uz dēlīša atpūsties, apsedz ar tīru drānu.
Piezīmes:
1. Es uzglabāju maizi tuvākajām dienām aizvākojamā traukā ledusskapī. Tālākai nākotnei – sagriežu šķēlēs un starp tām ielieku cepamo papīru, sakārtoju plastmasas kārbiņā un lieku saldētavā. Pirms ēšanas var vienkārši atkausēt, bet labi sanāk ar mikroviļņu krāsni uz 30sek.- izdodas kā tikko cepta. Var arī tosterī likt.





Leave a reply to Laura Atcelt atbildi