Rupjmaize (cepta ar ieraugu)

Klasiskas latviešu rupjmaizes garša un smarža – mazliet rūgtuma, mazliet skābenuma un ķimenes. Recepte ir atvasinājums no saldskābmaizes receptes, pārveidota variantam ar ieraugu,bet garšas ziņā galvenā atšķirība – vairāk cigoriņu, kas šo maizīti padara stiprāku un tumšāku, tuvāku rupjmaizei. Salskābmaizes variants – 2 tējkarotes cigoriņu, rupjmaizei – 2 ēdamkarotes.

rupjmaize bez glutēna

Sastāvdaļas:

Sausās

110 ml Shar MixB

300 ml pilngraudu griķu milti

60 ml kartupeļu ciete

10 ml maltas linsēklas

1,5 ēd.k. brūnā cukura

2 ēd.k. ķimenes

2 ēd.k. saulespuķu sēkliņas

1 t.k. sāls

1 t.k. ksantāna pulveris

0,5  t.k. sīpolu pulveris

Slapjās

240 ml ieraugs, kā gatavot ieraugu – apraksts šeit

50 ml silta piena

70 ml istabas temperatūras bezglutēna alus, var nopirkt Prismā. Alus šeit vairāk smaržai ne garšai, tāpēc pietiek ar mazumiņu. Pārējo glabāju ledusskapī nākamai maizes cepšanai.

2 ēd.k. melase, pirku Biotēkā

2 ēd.k. eļļas

2 olas

2 ēd.k. šķīstošo cigoriņu

—-

Mazliet taukvielu (piem. sviesta) un mazliet miltu formiņas ietaukošanai un apkaisīšanai.

Pagatavošana:

1. Lielā bļodā sajauc visas sausās sastāvdaļas: miltus, cieti, atlikušo cukuru, sāli, ksantānu, ķimenes, linsēklas un sīpolu pulveri. Visu labi samaisa. Mērot sausās sastāvdaļas mililitros, jācenšas, lai milti u.c. būtu irdeni, nevajag sablīvēt respektīvi sakratīt mērtrauku.

2. Mazā bļodiņā no vienas olas atdala un atliek malā aptuveni tējkarotes daudzumu olas baltuma.

3. Otrā lielajā bļodā sajauc slapjās sastāvdaļas. Ar mikseri saputo.

4. Pamazām pievieno sausās sastāvdaļas, ar mikseri lēnām kuļot masu. Rezultātā ir diezgan bieza masa.

saldskābmaizes mīkla bez glutēna

5. Miklu liek ietaukotā un ar miltiem izkaisītā formiņā ar slapjām rokām maigi nogludina virsmu. Formiņu liek nedaudz uzsildītā un izslēgtā cepeškrāsnī jeb vienkārši kaut kur siltumā. Gaida kamēr uzrūgst.

7. Izņem formiņu ar mīklu. Ieslēdz cepeškrāsni uz 190C augšas -apakšas režīmā. Atlikušajai olai pievieno 1 ēd.k. ūdens ar šo ļoti maigi un uzmanīgi apsmērē maizes virsmu. Ar nazi iegriež pa vidu gareniski aptuveni 1cm dziļumā.

8. Liek cepties 40min līdz 1h. Pārbaudīt var tāpat kā kūkas, ja koka irbulītis/sērkociņš ir sauss, tad ir gatava. Pēc izcelšanas no cepeškrāsns izņem no formiņas un noliek uz dēlīša atpūsties, apsedz ar tīru drānu.

Piezīmes:

1. Es uzglabāju maizi tuvākajām dienām aizvākojamā traukā ledusskapī. Tālākai nākotnei – sagriež šķēlēs un starp tām ieliek cepamo papīru, sakārto plastmasas kārbiņā un liek saldētavā. Pirms ēšanas var vienkārši atkausēt, bet labi sanāk ar mikroviļņu krāsni uz 30sek.- izdodas kā tikko cepta. Var arī uz tostera uzlikt.

7 responses to “Rupjmaize (cepta ar ieraugu)

  1. Labdien!
    Vai šo maizi var pagatavot arī mazes krāsniņā?
    Vai izejvielu daudzums būtu tāds pats vai mazāks?
    Meklēju garšīgas maizes receptes, jo vienkāršu balmaizi galīgi negribās vairs ēst.
    Paldies par noderīgo informāciju!

    • Par variantu maizes mašīnai precīzi nevarēšu pateikt. Es savējo vairs neizmantoju, tāpēc ka man daudzas reizes maize bija ar iekritušu vidu. Cepot cepeškrāsnī sanāk labi. Maizes mašīnai man liekas mīnuss ir tas, ka sāk cept pēc noteikta laika. Pati skatos, kad ir uzrūgusi, tad lieku vēl siltā cepeškrānī un ieslēdzu vajadzīgos grādus. Vēl mazliet parūgst un izcepas labi.
      Es skatītos maizes mašīnas instrukcijā recepti un aizvietotu daļu miltus ar griķu miltiem, daļu ar Shcar un kartupeļu miltiem. Ņemtu mērtrauku un liktu melasi, cigoriņus un atlikušo ūdeni līdz daudzumam, kas noteikts maizes mašīnas receptē. Tālāk garšvielas, sēklas kā manā receptē.Alus pierādījies tomēr, kā nepārāk nepieciešams – mīkla smaržo foršāk, bet galarezultātā īpaši pateikt nevar ir vai nav. Varbūt vakarā saņemšos ielikšu vēl 2 variantus, kas man atvasinājušies no šī varianta. Bet nu garšai vissvarīgākais ir griķu milti, ķimenes un cigoriņi.

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s