Klasiskas latviešu rupjmaizes garša un smarža – mazliet rūgtuma, mazliet skābenuma un ķimenes. Recepte ir atvasinājums no saldskābmaizes receptes, pārveidota variantam ar ieraugu,bet garšas ziņā galvenā atšķirība – vairāk cigoriņu, kas šo maizīti padara stiprāku un tumšāku, tuvāku rupjmaizei. Salskābmaizes variants – 2 tējkarotes cigoriņu, rupjmaizei – 2 ēdamkarotes.
Sastāvdaļas:
Sausās
110 ml Shar MixB
300 ml pilngraudu griķu milti
60 ml kartupeļu ciete
10 ml maltas linsēklas
1,5 ēd.k. brūnā cukura
2 ēd.k. ķimenes
2 ēd.k. saulespuķu sēkliņas
1 t.k. sāls
1 t.k. ksantāna pulveris
0,5 t.k. sīpolu pulveris
Slapjās
240 ml ieraugs, kā gatavot ieraugu – apraksts šeit
50 ml silta piena
70 ml istabas temperatūras bezglutēna alus, var nopirkt Prismā. Alus šeit vairāk smaržai ne garšai, tāpēc pietiek ar mazumiņu. Pārējo glabāju ledusskapī nākamai maizes cepšanai.
2 ēd.k. melase, pirku Biotēkā
2 ēd.k. eļļas
2 olas
2 ēd.k. šķīstošo cigoriņu
—-
Mazliet taukvielu (piem. sviesta) un mazliet miltu formiņas ietaukošanai un apkaisīšanai.
Pagatavošana:
1. Lielā bļodā sajauc visas sausās sastāvdaļas: miltus, cieti, atlikušo cukuru, sāli, ksantānu, ķimenes, linsēklas un sīpolu pulveri. Visu labi samaisa. Mērot sausās sastāvdaļas mililitros, jācenšas, lai milti u.c. būtu irdeni, nevajag sablīvēt respektīvi sakratīt mērtrauku.
2. Mazā bļodiņā no vienas olas atdala un atliek malā aptuveni tējkarotes daudzumu olas baltuma.
3. Otrā lielajā bļodā sajauc slapjās sastāvdaļas. Ar mikseri saputo.
4. Pamazām pievieno sausās sastāvdaļas, ar mikseri lēnām kuļot masu. Rezultātā ir diezgan bieza masa.
5. Miklu liek ietaukotā un ar miltiem izkaisītā formiņā ar slapjām rokām maigi nogludina virsmu. Formiņu liek nedaudz uzsildītā un izslēgtā cepeškrāsnī jeb vienkārši kaut kur siltumā. Gaida kamēr uzrūgst.
7. Izņem formiņu ar mīklu. Ieslēdz cepeškrāsni uz 190C augšas -apakšas režīmā. Atlikušajai olai pievieno 1 ēd.k. ūdens ar šo ļoti maigi un uzmanīgi apsmērē maizes virsmu. Ar nazi iegriež pa vidu gareniski aptuveni 1cm dziļumā.
8. Liek cepties 40min līdz 1h. Pārbaudīt var tāpat kā kūkas, ja koka irbulītis/sērkociņš ir sauss, tad ir gatava. Pēc izcelšanas no cepeškrāsns izņem no formiņas un noliek uz dēlīša atpūsties, apsedz ar tīru drānu.
Piezīmes:
1. Es uzglabāju maizi tuvākajām dienām aizvākojamā traukā ledusskapī. Tālākai nākotnei – sagriež šķēlēs un starp tām ieliek cepamo papīru, sakārto plastmasas kārbiņā un liek saldētavā. Pirms ēšanas var vienkārši atkausēt, bet labi sanāk ar mikroviļņu krāsni uz 30sek.- izdodas kā tikko cepta. Var arī uz tostera uzlikt.




Leave a reply to eestikele Atcelt atbildi